Site icon Mert Çetin-Teknoloji Blogu

Laptoplar Neden Isınır ?

Laptoplar Neden Isınır ? 

Laptoplar neden ısınır sorusu için aklımıza  bir çok neden gelebiliyor. Gelin neden ısındığını ısındığında ne yapmamız gerektiğine birlikte bakalım.

Laptopların üzerinde bulunan parçalar;

Laptopları kullanırken bir masasın üzerinde kullanmaya özen göstermeliyiz.Hatta bir soğutucu fan alıp onun üzerinde

kullanırsak laptopumuzun ısınmasını engelleyebiliriz.Bilgisayarımızı dizimizin üzerinde,koltuğun veya yatağımızın üzerinde
kullanırsak bilgisayarımıza daha çok zarar vermiş oluruz.

 

Laptopların neden ısınır sorusunun bir çok cevabı olabilir. Laptopların üzerinde bulunan parçalar ısınmaya müsait parçalardır.
Bilgisayar yoğun kullanımda daha çok yüke bindiği için daha çok ısınırlar.Özellikle
Grafik işlemci birimini yoğun kullandığımız durumlarda(oyun oynamak,çizim programları kullanmak) daha çok ısınırlar.
Laptopumuzun ısısını programlarla test edebiliriz. Laptoplarımız ısınmadan dolayı kendini kapatabilir,reset atabilir,mavi ekran verebilir.Bu problemler ısınmadan
kaynaklanabilir.

 

Laptoplar Neden Isınır ? Engellemek için neler yapabiliriz ?

Laptopların üzerinde bulunan soğutucu fanlar zamanla özelliğini kaybedebilir.Bu fanların çalışıp çalışmadığını kontrol etmeliyiz.Soğutucu fanların metal bir kasası
mevcuttur.Bu metal kasanın ızgaralarının arasına zamanla toz veya pislik dolabilir.Bu toz veya pislik hava çıkışını engellediği için laptopumuzun ısınmasına neden olur.
Bu toz veya pisliklerin temizlenmesi gerekebilir.Eğer laptop donanımlarına hakim değilsek bu konuda bir bilgisayar teknik servisinden yardım almalıyız.

Laptopların soğutucu fanlarının metal bir soğutucu demiri vardır.Bu demir zamanla özelliğini kaybedebilir.Bu durum da laptopun ısınmasına neden olur. Bu durumda fan soğutucu demirin değişmesi aynı Laptoplarımızın işlemcisin üzerinde bulunan termal macunun da belirli zaman aralıklarıyla değişmesi gerekir. İşlemcimiz ve Grafik işlemci birimimizde ısınmaya neden olabilir. Tüm bu olumsuzluklardan kaçınmak için bilgisayarınızı kullandığınız zemine ve temizliğine özen göstermeliyiz. Eğer Laptop bilgisayarınızın alt kapağı aşağıdaki gibi kolay açılabilen tek kapak bulunuyor ise..

Bu kapağı bir tonavida yardımıyla söküp yukarıda fotoğrafta gözüken gri fanın etrafındaki genelde 3-4 vidayı sökerek fan ve ızgara arasında bahsettiğimiz tozları temizleyerek bilgisayarınızın nefes almasını sağlayabilirsiniz.

Eğer laptop bilgisayarınızı yukarıdaki fotoğrafta ki gibi bir alt kapağı yoksa, komple sökülmesi gerekiyorsa bilgisayar tamircinize başvurmanız gerekebilir.Yada altta bulunan videoyu izleyebilirsiniz. 

 

Bilgisayarınızın Sıcaklığı Kaç Derece ? 

Masaüstü bilgisayarlarımızda BIOS ekranına girerek işlemcimizin (CPU) sıcaklığını kolayca kaç santigrat (°C) derece olduğunu öğrenebiliyoruz. Ama laptop bilgisayarlarımızda bunu en kolay bir program sayesinde yapabiliyoruz. En kullanışlı ve en bilindik olanı Core Temp programı.

 

Fotoğraftada gördüğünüz gibi  işlemcimiz ile ilgili model,soket, sıcaklık gibi  tüm detaylı bilgileri görebiliyoruz. Programı aşağıdaki bağlantılara  tıklayarak indirip kullanabilirsiniz.  

Core Temp 1.15.1 (32-bit) İndir
Core Temp 1.15.1 (64-bit) İndir

 

Laptopların Neden Isındığı ve bu sorunlarımızı nasıl çözeceğimiz ile ilgili tüm sorularınızı yorumlara yazabilirsiniz.

Exit mobile version