Yapay Zeka Nedir ?

0 19.450

Yapay Zeka Nedir ?

Yapay Zeka aslında günümüzde çok fazla duymaya başladığımız bir terim. Bu terim ilk defa 1950’li yıllarda telaffuz edilmeye başlandı. Yapay zeka ile hedeflenen insan gibi düşünebilen ve karar verebilen hatta daha ileri seviyede bu işlemleri gerçekleştirebilen bilgisayar sistemleri geliştirmektir.

Yapay Zeka Nedir ?

1950 yılında İngiliz matematikçi ve bilgisayar bilimlerinin temelini atan Alan Turing tarafından ortaya konan Turing testinde soru soran bir insan ve karşı tarafta bu sorulara yanıt verecek bir insan ve bir bilgisayar vardır. Soruyu soran insan aldığı cevaplara göre cevap vereni görmeden sorulara yanıt verenin bir insan mı yoksa bir bilgisayar mı olduğuna karar vermeye çalışır. Buradaki amaç bir makinenin insan seviyesinde zeki olup olamayacağını ölçmektir.

İlerleyen yıllarda çalışmalar devam etmiş ve 1997 yılında IBM’in geliştirdiği Deep Blue isimli bilgisayar Rus satranç ustası Garry kasparov’u yenmeyi başarmıştır. Deep Blue Garry Kasparov

Bugün ise yapay zekaya sahip yazılımları günlük yaşantımızın birçok alanında görmemiz mümkün, en basitinden cep telefonlarımızda resimler çekerken yüzlerimizin telefon tarafından algılanıp çerçeve içerisine konması yapay zekanın ufak bir göstergesidir ya da sürücüsüz araçların gideceği yol üzerindeki yayaları, karşısındaki aracı, trafik işaretlerini algılayıp kararlar vermesi ve yoluna devam etmesi bir başka yapay zekaya örnektir. Biraz daha basit düşünelim örneğin bir video sitesinden videoları izledikten sonra sitenin bize bu videoları ya da şu türde videoları da sevebilirsiniz şeklinde önerilerde bulunması da aslında bir yapay zeka örneğine girer. Yada hep hayatımızda olan oyun konsollarındaki sanal gerçeklik.

Yapay zekaya dair günlük yaşantımızda girmiş sadece birkaç örneği değindim ve bilim insanları yapay zekanın yaşantımızda büyük değişimler yaratacağına inanıyorlar. Gelecek yapay zeka ile beraber nasıl şekillenecek hep beraber göreceğiz.

İlginizi Çekebilir:  WeTransfer nedir ?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku